پرورش گاو شیری
ITVET.IR

پرورش گاو شیری

نویسنده مطلب : مدیر سیستم
1403/8/12
145
+ 1 | - 0

آیا تا به حال به پرورش گاوهای شیری فکر کرده اید؟ تمایل دارید تا به کمک پرورش گاو شیری سود بیشتری به دست آورید؟

اینکه نحوه نگهداری و پرورش گاو شیری به چه صورت است و اصول تغذیه آن شامل چه مواردی است، همه به طور مفصل و کامل در ادامه این مقاله گنجانده شده است. پس تا پایان ما را همراهی بفرمایید.

 

فضای نگهداری گاو شیری

مکان های قرارگیری گاو شیری به سه دسته باز، نیمه باز و بسته تقسیم بندی می شود. در ادامه به طور کامل هر یک را شرح داده ایم.

جایگاه باز: اغلب در مناطق گرمسیر از جایگاه باز کمک گرفته می شود. برای احداث جایگاه باز از حصار کشی همراه با فنس و در نظر گرفتن سقف، آبشخور و انبار استفاده می شود. همچنین در مناطق گرمسیر، به کمک سایبان ها فضای باز ایجاد می کنند. همچنین قسمت کف اصطبل را با علوفه نرم بدون کپک می پوشانند.

جایگاه نیمه باز: در آن مناطقی که از آب و هوای معتدل برخوردار هستند، از جایگاه های نیمه باز کمک می گیرند. این جایگاه ها دارای محوطه مسقف هستند که از یک طرف باز و یا از هر دو طرف باز هستند. اگر قصد احداث جایگاه در مناطق کوهستانی و نیمه کوهستانی را دارید، می توانید از جایگاه نیمه باز کمک بگیرید.  

جایگاه بسته: جایگاه های بسته مناسب مناطق بسیار سرد و دام هایی با بازدهی بالا هستند. تهویه هوا و کنترل دما و رطوبت در این سالن ها به صورت کاملا اتوماتیک اجرا می شود. در فصل های سرد سال به خصوص زمستان برای جلوگیری از سرماخوردگی گوساله ها، از این جایگاه ها بیشتر استقبال می شود.

 

معرفی اصول احداث جایگاه دام

قبل از احداث و راه اندازی جایگاه اختصاصی برای پرورش گاو شیری، باید اصولی در نظر گرفته شود که در ادامه به توضیح آن می پردازیم:

جایگاه گاو شیرده: اندازه ورود و خروج گاوهای شیری به این جایگاه، 120 سانتی متر می باشد. زیرا اگر کمتر از این میزان باشد، حتما مشکل ایجاد خواهد کرد. گوساله های ماده نیز نیاز به 2.5 متر مربع فضا برای استراحت دارند. به این نکته توجه داشته باشید، دیواره های این جایگاه باید طوری طراحی شود که امکان شست و شو به راحتی فراهم باشد.

جایگاه گوساله های نر زیر 6 ماه: گوساله های شیرخوار باید به طور جداگانه در این جایگاه نگهداری شوند. این جایگاه دارای ابعاد 90 الی 100 سانتیمتر عرض و طول 1.2 الی 1.5 متر برای نگهداری گوساله ها است.

جایگاه گوساله های ماده زیر 6 ماه: تفاوتی میان جایگاه گوساله های ماده زیر 6 ماه و گوساله های نر نیز وجود دارد. به طور متداول در این جایگاه ها اموری مانند شماره زنی، شاخ زنی و صدور شناسنامه نیز به چشم می خورد. لام به ذکر است این نوع جایگاه به مراقبت زیادی نیاز دارد.

جایگاه گوساله های ماده زیر یک سال: این گوساله های نیاز به جایگاه اختصاصی دارند که باید برای آنها احداث شود. همچنین تغذیه این نوع گوساله باید مورد توجه ویزه قرار گیرد. زیرا بعد از گذشت چهار ماه باید وزن 300 الی 350 گیلوگرم را کسب کرده باشند و میانگین وزن آنها کمتر از 3.75 نباشد. در غیر این صورت سم و تیپ بدنی آنها مورد تایید دامپزشکان قرار نمی گیرد.

جایگاه گوساله های شیرخوار

سقف این جایگاه کاملا پوشیده است و محل قرارگیری گوساله ها به صورت باکس بندی شده می باشد. به این منظور کنترل گوساله به طور کامل صورت می گیرد.

 

پرورش گاو شیری

 

بهترین گاو شیری چند کیلو شیر می دهد؟

گاوهای شیری در چندین نژاد مختلف هستند و در ادامه این بخش از مقاله به طور کامل راجع به آنها توضیح خواهیم داد.

نژاد گاو هلشتاین: در میان انواع نژاد ها بیشترین سهم تولید شیر را به خود اختصاص داده است. جز مشهورترین نژادهای گاو در سراسر دنیا می باشد. ژنتیک بی نظیر این نوع گاو باعث شده است تا میزان شیردهی بسیار خوبی داشته باشد. به هنوان بهترین نژاد گاو شیری در سراسر دنیا شناخته می شود. این نژاد متعلق به کشور هند می باشد.

اما چون تطبیق پذیری بسیار خوبی با محیط دارد، دامداران بسیار زیادی از کشورهای جهان، سعی در پرورش گاو شیری هلشتاین دارند. رنگ اغلب گاوهای هلشتاین به صورت ترکیبی از سیاه و سفید است و قدی تقریبا 5 فوت می باشد. در قسمت های شمالی اروپا، بیشتر اوقات از گاو شیری برای مقاصد تولید شیر استفاده می کنند. به طور کلی این گاو بسیار حساس و پرتوقع است البته قادر به میزان تولید شیر بیشتر می باشد.

نژاد گاو قرمز نروژی: نژاد گاو قرمز در دسته گاوهای شیری جای دارد. از اوایل دهه 70 میلادی، پرورش دهنگان این نژادها به صورت بسیار جدی روی صفات بارز و مهمی که نرخ بازدهی را بالا می برد، تحقیقات گسترده انجام داده اند و منجر به افزایش تولید و عملکرد بهتر دام در صفات باروری و سلامت این گاوها شده است. علاوه بر تولید شیر، برای تامین گوشت هم از این نژاد استفاده های زیادی می شود.

نژاد گاو براون سوئیس: یکی از بهترین نژادهای گاو شیری در سراسر جهان می باشد. بعد از گاو هلشتاین، رکورد بیشترین تولید سالیانه شیر را به خود اختصاص داده است. چون در یک منطقه سردسیر قرار گرفته است، مقاومت بالایی نسبت به تغییرات آب و هوایی دارند. جثه بزرگ و بارداری های طولانی مدت آنها باعث شهرت شان شده است. جالب است بدانید شیر این نژاد برای تولید پنیر معروف است.

 

پرورش گاو شیری

ویژگی های تغذیه گاو شیری

موضوع تغذیه گاو شیری و نوع جیره مصرفی و میزان آن تاثیر بسزایی در تولید شیر دارد. دانستن نکات تغذیه ای، همچنین نگهداری آنها را راحت تر می کند. گوساله های در حال رشد، در مقایسه با وزن بدن خود اشتهای بالایی دارند و بنا به خصوصیات بدنی، بایستی جیره بسیار متفاوت تری نسبت به گاوهای شیری یا گاوهای آبستنی دریافت کنند.

علاوه بر این موارد، سایز و اندازه گاو هم بر میزان و نوع خوراک او بسیار موثر است. در صورتیکه چراگاه بزرگی در اختیار ندارید یا پول کافی برای خرید علوفه و یونجه ندارید، بهتر است از گاوهای جثه کوچک استفاده کنید.

سن گاو: گوساله ها در سن رشد هستند و به منابع پروتئینی نیاز بیشتری دارند. پس همزمان که به میزان غذای آنها توجه می کنید، به کیفیت و مواد تشکیل دهنده آن هم دقت کافی داشته باشید.

 

پرورش گاو شیری

 

نتیجه گیری:

اگر قصد احداث گاوداری و پرورش گاو شیری را دارید، بهتر است به چند نکته توجه کنید. اختصاص فضای مناسب و کافی با توجه به نیازهای گاو و تامین غذای دام در اولویت قرار دارد. سپس بر مواردی مانند پرورش نژادهای شیرده تمرکز کنید.

 

برای کسب اطلاعات بیشتر در این باره با کارشناسان ما به شماره 09357871280

در تماس باشید.

مطالب مرتبط

نظر خود را بیان کنید