بیماری های خرگوش به انسان
ITVET.IR

بیماری های خرگوش به انسان

نویسنده مطلب : مدیر سیستم
1403/8/6
415
+ 3 | - 0

خرگوش حیوانی متعلق به خانواده خرگوش سانان می باشد و پستاندار است. اندام این حیوان شباهت زیادی به گربه دارد. با گوش های دراز و لب های شکاف دار خود بسیار بازیگوش و پرجنب و جوش می باشد. جالب است بدانید دست های خرگوش از پاهایش کوتاهتر بوده و بسیار تند حرکت می کند.

انواع مختلفی خرگوش وجود دارد. این حیوان توانایی به دنیا آوردن 6 تا 8 بچه را دارد. به دلیل اینکه پوست بدن حیوان سفید است، در فصل زمستان و هنگام بارش برف، اصلا مشخص نیست. البته در تابستان که هوا گرم است، پوست بدن این جانور مایل به قهوه ای می شود.

تولید مثل خرگوش به شیوه القایی است. یعنی هربار پس از آمیزش، امکان باروری خرگوش وجود دارد. تخمک گذاری این حیوان بسته به آمیزش متفاوت است.

همانطور که پیش تر هم اشاره شد، خرگوش انواع متفاوتی دارد که معروفترین آن خرگوش نیوزلندی است. فوق العاده فربه و بزرگ است و برای پرورش خانگی مناسب نیست.

بیماری های مشترک بین انسان و خرگوش می تواند سلامتی انسان را به خطر بیاندازد و تهدیدی جدی برای انسان به شمار می آید. 

 

مضرات خرگوش برای انسان

آسکاریاز (کرم روده): این بیماری به دو شکل با علامت و بدون علامت خود را نشان می دهد. اگر خرگوش به نوع علامتدار آن مبتلا شود، دچار مشکل تنفسی، سرفه و مشکلات گوارشی نیز می شود. علائم این بیماری در کودکان به صورت پرخوری و بی اشتهایی، نفخ و درد شکم، اسهال استفراغ و دندان قروچه نیز می باشد.

جرب (شوره متحرک): نوعی آلودگی مایتی در خرگوش می باشد و فقط یک نوع از آن قابل انتقال به انسان می باشد ولی این نوع آلودگی درسگ ها و گربه ها هم دیده می شود. آلودگی مایتی یکی از بیماری های شایع در خرگوش ها می باشد. اما در میان خرگوش ها بدون هیچ علامت خاصی خود را نشان می دهد به طوریکه تنها با معاینه میکروسکوپی قابل تشخیص می باشد. در سگ ها و انسان با علائم مشخصی شناخته می شود.

یکی از این علائم، پوسته پوسته شدن پوست دست و خارش مداوم می باشد. به این نکته توجه داشته باشید که در فصل بهار این آلودگی شیوع می یابد. کمبود سطح ویتامین C در بدن می تواند باعث تشدید و حتی مبتلا شدن به این بیماری شود. همچنین اگر حیوان مبتلا به بیماری دیگری شده باشد که سیستم ایمنی بدن را دچار ضعف می کند، زمینه ابتلا به این بیماری را نیز در خود دارد. همانطور که اشاره کردیم، تشخیص آن در خرگوش آسان نیست اما به طور معمول در ناحیه پشت و گردن نیز مشاهده می گردد. همچنین می تواند باعث بروز شوره و سبوره نیز شود. حتی این مایت می تواند سبب بروز واکنش حساسیتی شدید در خرگوش ها نیز بشود.

درماتوفیت(عفونت قارچی پوست): در اکثر پستانداران نیز علائم این بیماری دیده می شود. انواع گوناگون این بیماری وجود دارد که برخی از آنها بین انسان و حیوان مشترک می باشد. در انسان ها معمولا در نقاطی بیشتر دیده می شود که حاوی کراتین هستند مانند پوست و مو. متاسفانه قبل از اینکه علائمی در جوندگان از خود بروز دهد، در انسان ها می تواند ظاهر شود.

پاستورلوز: این بیماری برای خرگوش بسیار کشنده و خطرناک است. علائم بروز این بیماری در خرگوش عبارتند از: آبریزش بینی، عطسه، سختی تنفس، ظاهر شدن عفونت گوش میانی و داخلی که به خاطر آن سر خرگوش به یک طرف خم می شود. انتقال آن به انسان از طریق خراش یا گاز گرفتگی نیز به صورت التنهاب گونه خود را نمایش می دهد و بیشتر در اطراف محل خراش یا گاز کرفتگی ظاهر می شود.

بیماری خرگوش به انسان

بیماری های خرگوش خانگی

اسنافلز: این بیماری که در خرگوش ها بسیار مسری بوده و یکی از شایع ترین بیماری های آنهاست. شامل عفونت تنفسی فوقانی به سبب باکتری نیز می باشد. شایع ترین علائم این بیماری عبارتند از: آبریزش شدید بینی، عفونت های پوستی، کج شدن سر. این بیماری را می توانید با یک معاینه پزشکی نیز تشخیص دهید و تشخیص زودهنگام آن بسیار مهم و حیاتی است و به تسریع روند درمان کمک می کند.

زیرا اگر متوجه این بیماری نشوید، ممکن است به ذات الریه تبدیل شود. برای درمان این بیماری ها می توانید از دامپزشک کمک بگیرید تا آنتی بیوتیک مناسب تجویز کند. حتی اگر این بیماری به سرعت تشخیص داده شود، استفاده مستمر از پروبیوتیک ها می تواند فوق العاده مفید واقع شود.

کرم حلقوی: نوعی عفونت قارچی است و می تواند پستانداران و انسان را به انواع بیماری ها مبتلا کند. این بیماری از طریق برقراری هرگونه تماس مستقیم با حیوانات و یا وسایلی که آلوده بوده اند مانند خز، پشم، برس و اسباب بازی منتقل می شود. علائم این بیماری عبارتند از: ریزش مو، پوسته پوسته شدن پوست بدن و خز حیوان.

درمان این بیماری اغلب با شامپو و سایر کرم های درمانی صورت می گیرد به طوریکه دامپزشک ضد قارچ های خوراکی را برای 4 هفته یا بیشتر تجویز می کند و در اختیار صاحب حیوان قرار می دهد.

التهاب روده: یکی از انواع شایع بیماری خرگوش که به مربوط به دستگاه گوارش نیز می باشد، آنتریت یا التهاب روده است. وجود این التهاب در بدن خرگوش ها می تواند بسیار کشنده باشد. شایع ترین دلیلی که زمینه ساز بروز آنتریت می باشد، رژیم غذایی نامناسب نیز می باشد. مخصوصا ان دسته از رژیم هایی که دارای فیبر کم و کربوهیدرات بسیار بالا هستند.

 

علائم التهاب روده خرگوش عبارت است از:

  • مدفوع نرم و پوشیده از مخاط
  • نفخ شکم
  • کاهش اشتها
  • کاهش وزن
  • دندان قروچه

درمان التهاب روده هر چه زودتر صورت گیرد، آسان تر نیز می باشد و برعکس اگر در مراحل اولیه تشخیص داده نشود، بسیار سخت و طاقت فرسا خواهد بود. درمان ممکن است تجویز خودن مایعات بیشتر و یا تغذیه با فیبر بالا باشد.

 

بیماری پوستی از خرگوش به انسان

عفونت قارچی پوست خرگوش: عفونت پوستی یا همان درماتوفیت یکی از بیماری های قابل انتقال از خرگوش به انسان ها می باشد و معمولا بخش های بدن که حاوی کراتین هست را درگیر می کند. هبه این خاطر، تمامی پزشکان توصیه می کنند هر چند وقت یکبار حیوانات خود را به کلینیک های دامپزشکی برای معاینه ببرید. زیرا ممکن است حیوان شما به بیماری های کشنده و واگیردار مبتلا شود و و انسان ها را درگیر خود کند.

 

نتیجه گیری:

خرگوش پستاندار بوده و دارای اندامی شبیه به گربه نیز است. دست هایش کوتاهتر از پایش است و سریع راه می رود. می تواند عامل انتقال بیماری هایی نظیر پاستولوز، کرم حلقوی و اسنافلز شود. دامپزشکان توصیه می کنند به صورت مرتب حیوان خود را برای معاینه به کلینیک ببرید تا درصورت مبتلا شدن به بیماری، متوجه شوید و سریعا ان را درمان کنید.

 

برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه بیماری های مشترک خرگوش و انسان با پشتیبان سایت آی تی وت به شماره 09357871280 در تماس باشید.

مطالب مرتبط

نظر خود را بیان کنید