پرورش ماهی قرمز در استخر
ITVET.IR

پرورش ماهی قرمز در استخر

نویسنده مطلب : مدیر سیستم
1402/12/12
2048
+ 3 | - 0

پرورش ماهی قرمز در استخر از جمله مشاغل فصلی است که با نزدیک شدن به عید نوروز رونق زیادی پیدا می‌کند. بسیاری از دامداران، کشاورزان و فعالان حوزه پرورش شیلات و ماهی در فصول پایانی سال به پرورش ماهی گلی مشغول می‌شوند. در این مطلب قصد داریم مزایا و معایب این شغل پردرآمد را به همراه نکاتی که منجر به کسب سود در این زمینه می‌شود را مورد بررسی قرار بدهیم؛ اگر شما هم به کار در این زمینه علاقه‌مند هستید تا پایان این مطلب همراه ما باشید!

درآمد پرورش ماهی قرمز در استخر

اولین موضوع در مورد پرورش ماهی قرمز در استخر میزان درآمد این شغل است. این شغل در یک دید کلی بیشتر یک شغل فصلی در نظر گرفته می‌شود و اوج فروش آن در نزدیکی عید نوروز و آغاز فصل بهار است چرا که ماهی گلی به‌عنوان یکی از نمادهای سفره هفت سین محسوب می‌شود.

پرورش ماهی گلی در استخر به غیر از فصل بهار در فصل‌های دیگر تنها به‌منظور استفاده در آکواریوم انجام می‌شود؛ ولی میزان فروش آنها در مقایسه با جشن نوروز بسیار کمتر است.

ماهی قرمز یا ماهی گلی یکی از ارزان ترین حیوانات خانگی به حساب می‌آید که در صورت نگهداری صحیح، برخلاف تصور عموم، می‌تواند سال‌ها زنده بماند. به غیر از درآمد حاصل از فروش این نوع آبزیان زینتی، غذای ماهی هم یک منبع درآمد مناسب در این حوزه محسوب می‌شود.

از بعد تجاری درآمد و سود حاصل از یک کسب و کار بر اساس میزان فروش محصول و کسر میزان درآمد از هزینه‌ها محاسبه می‌شود. برای صرفه‌جویی در هزینه‌های این کار می‌توان روش‌های خلاقانه‌ای به کار برد که با کمک آنها میزان سود حاصل از پرورش ماهی گلی را افزایش داد. در مورد این راهکارها در ادامه بیشتر صحبت خواهیم کرد.

روش تکثیر ماهی قرمز شب عید

پرورش ماهی قرمز در استخر

خبر خوب برای پرورش دهندگان ماهی این است که اصولاً ماهی قرمز به‌صورت فصلی از فوریه تا ژوئن تولیدمثل می‌کند. این ماه‌ها تقریباً معادل بهمن تا خرداد ماه است که به زمان جشن سال نو هم نزدیک است. شاید همین موضوع دلیلی بوده که اجداد ما این جانور را به‌عنوان یک نماد سفره هفت سین انتخاب کرده‌اند!

اگر به دنبال پرورش ماهی گلی در استخر هستید این بازه زمانی از نظر بیولوژیکی و طبیعی نیز یک زمان مناسب برای زاد و ولد و تکثیر این نژاد ماهی محسوب می‌شود. برای بازدهی بهتر و تکثیر ماهی قرمز علاوه بر توجه به زمان زادوولد باید شرایط محیطی را برای تخم ریزی ماهیان فراهم کنید.

حداقل دمای شروع پرورش ماهی قرمز 10 درجه سانتی‌گراد است. در این دوره هر ماه یک بار تخم‌ریزی انجام می‌شود. ماهی گلی نر و ماده در 3-4 سالگی از نظر جنسی بالغ می‌شوند.

روش تخم ریزی

ماهی قرمز ماده تخم‌ها را در آب می‌ریزد، سپس این تخم‌ها در آب به‌وسیلۀ ماهی قرمز نر بارور می‌شوند. لقاح به‌صورت خارجی انجام می‌شود. تعداد تخم‌های ماهی قرمز ماده معمولاً به 2000 تا 4000 تخم می‌رسد. وزن لارو ماهی‌ها بین 0.15-0.17 گرم است. لاروهای ماهی قرمز در 2-9 روز از تخم خارج می‌شوند؛ بنابراین زمان پرورش آنها چندان هم طولانی نخواهد بود.

توجه به شرایط محیطی

برای ایجاد یک بستر و محیط مناسب جهت تکثیر و رشد ماهی گلی باید به کیفیت آب مورد استفاده در مخزن، استخر یا حوضچه توجه کنید. تصفیه آب مورد استفاده به چند روش قابل انجام است. می‌توانید از دستگاه‌های تصفیه آب برای این منظور کمک بگیرید یا با افزودن فرمالدئید، سولفات مس یا ترامایسین آب را از آلاینده‌ها پاک کنید.

وجود یک بستر گیاهی مناسب برای تکثیر نیز لازم و ضروری است. گونه ماده این جانوران برای تخم‌گذاری محل‌هایی را انتخاب می‌کنند که در آن اجسام جامد نظیر جلبک‌ها و گیاهان دریایی قرار دارند. پوشش گیاهی مناسب در زمان رشد لاروها و متراکم شدن جمعیت ماهی‌ها مثل یک فیلتر طبیعی عمل و اکسیژن مورد نیاز را تأمین می‌کند.

تغذیه

پرورش ماهی قرمز در استخر

رژیم غذایی ماهی گلی در رشد و پرورش آنها نقش اساسی ایفا می‌کند. لارو میگوهای آب شور و کرم‌های سیاه غذاهای طبیعی این گونه‌های جانوری هستند. این نوع غذاها فصل بهار را قبل از اینکه شروع شود برای ماهی‌ها شبیه‌سازی می‌کند به این ترتیب تمایل ماهی‌های بالغ برای تولید مثل افزایش پیدا می‌کند.

چند نکته در مورد تغذیه ماهی قرمز وجود دارد که باید به آن توجه داشته باشید:

  • تغذیه ماهی قرمز باید مقدار کمی داشته باشد.
  • سعی کنید سه بار در روز به آنها غذا بدهید.
  • مجموع حجم غذایی که برای ماهی‌ها در نظر می‌گیرید نباید زیاد باشد.
  • در صورت استفاده از حجم بالای غذا، ضایعات باقیمانده خورده نشده در استخر ته‌نشین می‌شود و آب را آلوده می‌کند.
  • به ابعاد ماهی‌ها توجه داشته باشید و غذاها را به شکلی آسیاب کنید که در دهان ماهی‌ها جا بگیرند.
  • از استفاده از مواد شیمیایی مضر نظیر کلر بپرهیزید و تنها از سختی‌گیرهایی استفاده کنید که به ماهی‌ها آسیب نمی‌زنند.

این عوامل از جمله مهم‌ترین فاکتورهایی هستند که در رشد و پرورش ماهی قرمز در استخر نقش دارند. توجه به این مسائل و جدی‌گرفتن آنها بر میزان سود و درآمد حاصل از این شغل اثر می‌گذارد.

سرمایه مورد نیاز برای پرورش ماهی قرمز در استخر

پرورش ماهی قرمز در استخر

برای شروع پرورش ماهی گلی احتیاج به سرمایه زیادی ندارید. این گونه از آبزیان زینتی را می‌توان حتی در محل‌های کوچک و با کمترین امکانات پرورش داد. از قدیم‌الایام پرورش ماهی قرمز در حوض در بین ایرانیان مرسوم بوده است.

حوضچه‌های آب کشاورزی نیز محل مناسبی برای پرورش این دسته از حیوانات هستند. استخرهای شخصی باغ‌ها یکی دیگر از فضاهای مناسب برای این منظور به شمار می‌روند که می‌توانند به‌جای استخرهای پرورش شیلات به کار گرفته شوند.

با این تفاسیر محدودیت چندانی از نظر محیط و محل پرورش ماهی گلی وجود ندارد. سایر تجهیزات مورد نیاز برای این کار شامل: آب سالم، ابزارهای تصفیه آب، غذای ماهی، سیستم تهویه، پوشش حفاظتی استخر برای جلوگیری از ورود حیوانات خطرناک و دماسنج می‌شود.

کم‌هزینه‌بودن سرمایه اولیه برای شروع پرورش ماهی قرمز در خانه یا استخر باعث شده تا عده زیادی از دامداران و کشاورزان به این حرفه رو بیاورند و از آن کسب درآمد کنند.

شرایط نگهداری و پرورش ماهی قرمز در استخر

ماهی‌های قرمز برای رشد و تکثیر قبل از هر چیز به یک محیط آرام و به دور از استرس احتیاج دارند. این یکی از مهم‌ترین اصول نگهداری از آبزیان است. حساسیت ماهی‌های زینتی به تغییرات ناگهانی به‌اندازه‌ای است که گاهی حتی تغییر دمای آب هم منجر به استرس و تنش در بین آنها می‌شود.

نکته بعدی کیفیت آب مورد استفاده در استخر است. برای جلوگیری از بروز هرگونه بیماری در میان آبزیان و حذف مواد مضر از آب، نصب یک سیستم تصفیه آب برای استخر ضروری است.

مراقبت و نگهداری از گونه‌های جانوری آبزی چالش دیگری است که با آن روبه‌رو خواهید شد. درمان این گونه‌های جانوری در مقایسه با سایر جانوران سخت‌تر است و به همین خاطر توصیه دامپزشکان این است که برای ماهی‌ها بیشتر به دنبال پیشگیری از بروز بیماری‌ها باشید تا درمان آنها. در این راستا توصیه می‌شود قبل از راه اندازی استخر پرورش ماهی، حتماً با متخصص دامپزشکی در این زمینه صحبت کنید و مشاوره بگیرید.

چالش ها و معایب این کار

پرورش ماهی گلی در استخر

در این مطلب به برخی از چالش‌ها و معایب این کار اشاره کوتاهی شد با این وجود اگر بخواهیم لیست این چالش‌ها و معایب را به‌صورت یکجا بیان کنیم شامل موارد زیر می‌شود:

  • محل نگهداری
  • کیفیت آب مورد استفاده
  • درآمد فصلی
  • مسائل بهداشتی و دامپزشکی
  • تجهیزات مورد نیاز
  • دمای محیط
  • تراکم جمعیت
  • تهویه مناسب

این موارد از جمله مهم‌ترین چالش‌ها و معایبی هستند که در این حرفه وجود دارد. اگر می‌خواهید بیشترین درآمد را از استخر پرورش ماهی قرمز کسب کنید باید برای این موانع و چالش‌ها راه حل مناسبی داشته باشید.

کلام آخر

با نزدیک‌شدن به روزهای پایانی سال پرورش ماهی قرمز در استخر خانگی برای شب عید یکی از مشاغل فصلی است که بسیاری از فعالان در حوزه دامپروری و کشاورزی به آن می‌پردازند. در این مطلب سعی کردیم شما را با این شغل پردرآمد بیشتر آشنا کنیم و نکات مهم برای کسب سود بیشتر در این حوزه را یادآوری کنیم.

سامانه جامع دامپزشکی Itvet از سال 1402 با هدف تسهیل روند ارتباطات کلینیک های دامپزشکی، پت شاپ ها، دامداران، شرکت‌های تهیه و توزیع خوراک دام و طیور و سایر کسب و کارهای مرتبط با حیوانات خانگی شروع به فعالیت کرده است. شما نیز می‌توانید با عضویت در سایت ما و تکمیل فرم‌های ثبت نام از خدمات ویژه آی‌تی‌وت بهره‌مند شوید.

جهت کسب اطلاعات بیشتر از طریق کانال‌های ارتباطی درج شده در سایت با کارشناسان ما در ارتباط باشید یا با شماره 09357871280 تماس حاصل فرمایید.

مطالب مرتبط

نظر خود را بیان کنید