علائم بیماری موی گربه
امروزه تعداد افراد زیادی علاقه مند به نگهداری حیوانات خانگی هستند. گربه، سگ، ماهی های آکواریومی و حتی پرندگان را دوست و رفیق همیشگی خود می دانند و مایل اند از این حیوانات مراقبت کنند. اما باید به یک نکته توجه ویژه کرد و آن، انتقال بیماری از گربه به انسان است. موی گربه می تواند موجب نازایی در خانم ها و ایجاد انگل گربه شود.
نام این بیماری توکسوپلاسموز است و به عنوان بیماری مشترک انسان و گربه شناخته شده است. هر چند، اختلاف نظرهایی در باره این بیماری و روش های انتقال آن وجود دارد اما همیشه این سوال مطرح بوده که آیا موی گربه موجب نازایی در خانم ها می شود یا خیر؟ آیا موی گربه باعث بروز بیماری سرطان می شود یا نه؟ آیا موی گربه باعث بیماری می شود؟ آیا دست زدن به گربه باعث ابتلا به انواع بیماری می شود و ....... در ادامه این مقاله از سامانه جامع دامپزشکی آی تی وت به بحث پیرامون این موضوع می پردازیم. پس تا پایان همراه ما باشید.
معرفی بیماری توکسوپلاسموز
ریشه این بیماری مربوط به انگلی به نام توکسوپلاسما گوندی است که تک سلولی بوده واز انواع انگل های میکروسکوپی به شمار می آید. میزان پراکندگی این انگل در جهان به قدری بالا است که می تواند هر کسی را درگیر کند. ولی ویژگی خاصی دارد و آن داشتن سازگاری بالا با بدن انسان است. به طوریکه وقتی وارد بدن فرد میزبان شد، به ندرت بدن فرد را درگیر می کند و موجب انتقال آلودگی و بیماری های حاد می شود. زمانیکه شخص سیستم ایمنی معمولی داشته باشد، انگل این بیماری به صورت بسیار خفیف در بدن عمل می کند و خفیف می باشد. امکان تشخیص ندادن چنین بیماری هم وجود دارد. حتی در صورت تشخیص صحیح، علائم بسیار خفیفی مانند آنفولانزا ایجاد می کند. توکسوپلاسموز در افراد دارای ایمنی آسیب دیده و گاها مختل شده، عوارض شدیدتری به همراه دارد. این گروه شامل افراد زیر می باشند :
- جنین در رحم پیش از تولد
- نوزادان و کودکان خردسال
- افراد بسیار مسن
- زنان باردار به دلیل خطر برای نوزادشان
گروهی از افراد در معرض خطر بسیار جدی قرار دارند. مثلا کسی که به سرطان دچار شده، افرادی که دچار ایدز شدند و نقص سندروم اکتسابی را تجربه می کنند و کسانیکه دریافت کننده پیوند اعضای بدن هستند.
در این گروه از افراد که در گروه پرخطر جای دارند، هرگونه عفونت می تواند زمینه ساز بیماری های شدید مانند آنسفالیت (التهاب مغز)، سقط جنین، مردهزایی، نقایص مادرزادی (از جمله عقب ماندگی ذهنی) و سایر مشکلاتی که بر سیستم عصبی و چشم ها تأثیر میگذارد، شود. از این رو، پزشکان توصیه می کنند خانم ها پیش از باردار شدن حتما به پزشک مراجعه کنند و تست عدم ابتلا به توکسوپلاسموز را انجام دهند.
علائم بیماری گربه در انسان
طبق تحقیقات انجام شده، بیماری توکسوپلاسموز تقریبا بدون علامت و مخفی است. علائم زیادی در افراد بروز نمی کند. به علاوه فرد میزبان این انگل ممکن است تا مدت های طولانی هیچ نشانه هایی را مشاهده نکند. به همین علت تشخیص آن بسیار دشوار می باشد و با انجام آزمایش های تخصصی می توان این بیماری را تشخیص داد.
برخی از رایج ترین علائم بیماری توکسوپلاسموز عبارتند از:
احساس تب
سر درد
دردهای عضلانی
گلودرد
سرفه
تورم غدد لنفاوی به ویژه غدد موجود در گردن
سرفه
عفونت ریه
تنگی نفس
عفونت چشم
تاری دید و دردهای مزمن چشمی
التهاب مغزی
تشنج
احساس گیجی
به این نکته توجه داشته باشید که در همه افراد علائم به صورت یکسانی دیده نمی شود و اگر سیستم ایمنی بدن فرد قوی باشد، بعد از مدت کوتاهی برطرف می شود. ولی برای افراد دچار سیستم ایمنی ضعیف و دارای نقص، معمولا آسیب زننده و غیر قابل جبران می باشد.
راه های تشخیص و درمان بیماری توکسپلاسموز
تشخیص
همانطور که در بخش پیشین به آن اشاره شد، علائم بیماری توکسپلاسموز آشکار نیستند. در نتیجه در آزمایشگاه و به کمک تست تیتر آنتی بادی توکسوپلاسما گوندی در آزمایشگاه های تشخیص دامپزشکی و پزشکی نیز موجود است. خانم های باردار می توانند از این طریق اطمینان حاصل کنند.
گربه ها با آنتی بادی مثبت و بدون وجود عفونت فعلی در خطر انتقال بیماری نیستند. ولی از گربه های دارای تست منفی باید دوری کنید. وجود آنتی بادی مثبت و بدون عفونت این است که در گذشته دچار عفونت شده اما در حالت فعلی قادر به انتقال بیماری نیست. همچنین خانم ها در خطر انتقال بیماری از سمت این گربه نیستند.
درمان
در شرایط نادری درمان گربه ها لازم می شود. اما در صورت نیاز، ترکیبی از انتی بیوتیک ها و داروهای ضد انگل نیز استفاده می شود. برای انسان ها شرایط کمی پیچیده تر است و زمانیکه دچار این بیماری شدند، حتما به پزشک معالج مراجعه کنند.
احتمال انتقال این بیماری از طریق گربه هایی که همیشه در خانه هستند بسیار کم است. چون طعمه های ناقل بیماری را شکار نمی کنند.
تنها ترشحاتی که از گربه ها مشکوک است و می تواند بیماری را به سایررین منتقل کند، مدفوع آنان است. خانم های باردار در صورت تماس تصادفی با گربه ها، دچار بیماری نمی شوند. تنها در صورت تماس با مدفوع گربه، احتمال ابتلا به بیماری بیشتر می شود.
خانم های باردار باید از تماس با مدفوع گربه و دست زدن به جعبه ای که حاوی خاک گربه است، خودداری کنند یا درصورت نیاز حتما از دستکش استفاده کنند. جعبه ی حاوی خاک گربه باید به صورت روزانه و به کمک آب جوش تمیز و ضد عفونی شوند.
گربه ها را از بچه ها و خاک باغچه دور نگه دارید. هنگام باغبانی کردن حتما از دستکش مناسب استفاده کنید. محل نگه داری گربه ها را دور از طعمه های خارجی و همیشه داخل خانه نگه داری کنید.
نتیجه گیری:
واقعیتی که درباره همه گربه ها وجود دارد، این است که می توانند باعث بروز بیماری های مشترک انسان و حیوان شوند. در صورت رعایت نکردن نکات بهداشتی مانند واکسن ها و دستورالعمل های بهداشتی زمینه برای ایجاد بیماری به راحتی به وجود می آید.
برای کسب اطلاعات بیشتر، با پشتیبان سامانه جامع دامپزشکی آی تی وت و با شماره 09357871280 تماس حاصل فرمایید.