شایع ترین بیماری های اسب
ITVET.IR

شایع ترین بیماری های اسب

نویسنده مطلب : مدیر سیستم
1403/7/28
473
+ 3 | - 0

اسب حیوان نجیبی است و از گذشته تا به امروز با انسان زندگی نزدیکی داشته است. همیشه از این حیوان به عنوان عامل حمل و نقل وسایل، به عنوان نیروی کار، مسافرت های دور دست و در ورزش و اسب دوانی و حتی به عنوان همدم و مونس خود استفاده کرده است. اسب ها هم مثل انسان نیازمند مراقبت های بهداشتی و رسیدگی هستند.

ممکن است به انواع بیماری های پوستی، میکروبی، انگلی، باکتریایی، قارچی و بیماری های متابولیک و ژنتیکی دچار شوند که نوعی تهدیدی برای زندگی اسب ها به شمار می آید. بنابراین، شناخت بیماری های اسب و اقداماتی جهت کنترل، پیشگیری و درمان آنها ضروری است.

برخی از شایع ترین بیماری های اسب عبارتند از:

  • بیماری های پوستی مانند آبسه، هماتوم ها، شپش، ملانوما، تب لجن، ادم، اورریچ، باران سوختگی، کچلی، سویت ایچ، زگیل و انواع زخم ها و........
  • بیماری هایی که دستگاه تنفسی را درگیر می کند: این بیماریها عبارتند از: بیماری انسداد مزمن ریوی، هرپس ویروسی اسبی تیپ یک، خونریزی ریوی متعاقب تمرین، آنفولانزا، فلج حنجره، کرم ریه و بیماری استرانگل و........
  • بیماریهای دستگاه گردش خون عبارتند از: آنمی، دهیدراسیون، تورم گره های لنفاوی و مرمر قلبی و آریتمی و ..

بیماری های رایج اسب

بیماریهای دستگاه حرکتی

این بیماریها عبارتند از: آرتریت، ازوتوریا، مشکلات کمر، میخچه، شکستگی، بیماری ناویکولار، سوراخ شدن کف پا، ترک سم، درد قلم پا، اسپاوین، استخوانچه های اضافی، مشکلات مفصل زانو، کشیده شدن تاندون، ورم مفصل ساق پای اسب، آماس چرکی پای اسب و آماس مچ و…

  • بیماریهای دستگاه عصبی

این بیماریها عبارتنداز: آسیبهای چشمی، بیماری علف، تکان دادن سر، التهاب متناوب چشم، کزاز، سندرم وبلر و…

  • بیماریهای دستگاه گوارشی

این بیماریها عبارتند از: انسداد حاد مری، مشکلات دندانی، انباشتگی چرک در سینوس پیشانی، تجمع مواد در دستگاه گوارش، لامینیت، مسمومیت، دفع نشدن مکونیوم، کولیک اسپاسمودیک، کرم های انگلی و دندان گرگی و..

  • بیماریهای دستگاه ادراری و تولید مثلی (تناسلی)

این بیماریها عبارتند از: سقط جنین، زایمان، استروس، تورم پستان، جفت ماندگی و نفریت و…

  • بیماریهای متابولیک

قولنج یک بیماری نیست ولی به عنوان یک ناهنجاری ممکن است توسط عوامل زیادی به وجود آید.این بیماری ها عبارتند از : قولنج،قولنج نامنظم (ناشی از گرفتگی عضلانی(،قولنج ناشی از یبوست،قولنج حجیم،قولنج روده ای و…

جدا از بیماری های نامبرده شده، بیماری های دیگری نیز وجود دارد که در میان اسب ها بیشتر مشاهده می شود. این بیماری ها عبارتند از:

لنگش:

در اثر بروز بیماری لنگش، بافت سم تخریب می شود و باعث عدم خون رسانی به بافت داخلی سم می شود و مرگ سلولی شاخی سم اتفاق می افتد. این بیماری می تواند باعث کاهش طول عمر حیوان شود. به همین دلیل دامپزشکان توصیه می کنند که پیشگیری از درمان بهتر است.

 

بیماری های رایج اسب

 

نیروی وارد شده به پاهای حیوان به سمت زمین وارد می شود و بین دیواره های موجود در سم ها به طور کامل پخش می شود. این نیرو به طور یکسان به سم ها وارد می آید و به طرف زمین منتقل می شود. بنابراین استخوان پا به دلیل تحمل وزن بدن برای ایجاد لنگش مستعد است.

 

عوامل موثر در ایجاد لنگش :

  • مصرف زیاد خوراک توکسمی، مسمومیت خونی،تروما، وزن تولد زیاد، استروئیدها، سرطان غده هیپوفیز،

 

علائم این بیماری عبارتند از:

  • سخت حرکت کردن حیوان و ایجاد حرکات مختلف پا مانند جلو و عقب کردن در هنگام ایستادن
  • در قسمت های پا احساس داغی می کند. در شرایط معمولی ممکن است پاها کمی داغ شوند اما زمانیکه برای ساعات طولانی این داغی وجود داشته باشد، حتما نشانه لنگش می باشد.
  • برجستگی در پاها مشاهده می شود و پاها بالاتر از سطح زمین قرار می گیرند.
  • به اسب نباید اجازه داد تا هرچه می خواهد بخورد و یا هر دارویی را به حیوان بخورانیم.
  • در صورتیکه حیوان می تواند راه برود، بهتر است پاها را تا عمق زیادی گرم نگه داشت.

 

آنسفالیت ویروسی اسب (The Infectious Equine Encephalitis)

آنسفالومیلیت، نوعی بیماری ویروسی شناخته شده و از پشه ها منتقل می شود. با ورود این ویروس ها به خون، التهاب مغز و طناب نخاعی ایجاد می شود که اغلب منجر به مرگ می شود. در این بیماری، اسبی که به این بیماری مبتلا شده است، اشتهای خود را از دست می دهد و عصبی و با هیجان رفتار می کند و مدام به سمت اهداف کورکورانه حرکت می کند. آن گروه از اسب ها که از این بیماری جان سالم به در برده اند، دچار آسیب و صدمات دائمی می شوند.

 

نتیجه گیری: 

ویروس های زیادی وجود دارند که کشنده ترین بیماری ها را برای اسب ها از جمله لنگش، بیماری های دستگاه گوارشی و حتی بیماری های متابولیک را به وجود می آورند. برای پیشگیری از این بیماری ها باید به واکسیناسیون اهمیت ویژه داد.

 

جهت برقراری ارتباط با پشتیبان سامانه دامپزشکی آی تی وت با کارشناسان ما به شماره 09357871280 در ارتباط باشید.

مطالب مرتبط

نظر خود را بیان کنید