عفونت گوش سگ از کنترل تا درمان
ITVET.IR

عفونت گوش سگ از کنترل تا درمان

نویسنده مطلب : مدیر سیستم
1403/2/4
1160
+ 0 | - 0

عفونت گوش سگ یکی از مشکلات و بیماری‌هایی است که برای این گونه از حیوانات خانگی رخ می‌دهد و از جمله بیماری‌های رایج و شایع در بین سگ‌ها محسوب می‌شود. این عفونت‌ها گاهی اوقات بدون هیچ اقدامی برطرف شده و بهبود پیدا می‌کنند؛ ولی توصیه می‌شود حتماً برای بررسی و معاینه به دامپزشک مراجعه کنید.

عفونت گوش سگ ممکن است کاهش شنوایی را به دنبال داشته باشد و به عفونت‌های مزمن تبدیل شود. در این مقاله قصد داریم این بیماری، روش درمان، خطرات، عوارض و روش پیشگیری از آن را مورد بحث و بررسی قرار بدهیم. با مجله پزشکی آی‌تی‌وت همراه باشید تا اطلاعات بیشتری در این زمینه کسب کنید.

توضیحاتی کلی در مورد عفونت گوش سگ

گوش سالم سگ تمیز و خشک است؛ ولی این طبیعی است که مقادیر کمی از باکتری‌های میکروسکوپی و میکروب در کانال گوش خارجی سگ وجود داشته باشد. اما زمانی که تجمع مواد زائد در گوش زیاد شود باکتری‌ها و میکروب‌ها می‌توانند بیش از حد رشد کنند و باعث عفونت شوند.

عفونت گوش یکی از شایع‌ترین انواع عفونت در سگ‌ها است و به طور معمول گوش خارجی (اوتیت خارجی) را درگیر می‌کند. برخی از نژادهای سگ بیشتری امکان ابتلا به عفونت را دارند؛ اما در حالت کلی سگ از هر نوع نژادی می‌تواند به این عارضه مبتلا شود.

علائم بالینی رایج عفونت گوش سگ شامل: تکان‌دادن سر، خاراندن گوش، بوی بد گوش و مواد زائد قابل مشاهده در گوش است.

عفونت گوش سگ

عفونت گوش در حیوانات خانگی، درست مثل همین عارضه در انسان‌ها، می‌تواند دردناک و ناراحت‌کننده باشد. علل بالقوه این عارضه بیشتر بیماری‌های آلرژیک اولیه، واردشدن جسم خارجی به گوش، پولیپ یا توده، غدد درون‌ریز و بیماری‌های پوستی خودایمنی است.

شیوه‌های نظافت (کندن بیش از حد مو، استفاده از گوش‌پاک‌کن در مجرای گوش)، شناکردن، و نژاد حیوان خانگی شما می‌تواند برخی از حیوانات خانگی را بیشتر در معرض ابتلا به عفونت گوش قرار دهد. با گذشت زمان و عدم رسیدگی به‌موقع ممکن است بیماری حالت وخیم‌تری به خود بگیرد و درمان مؤثر را پیچیده کند.

در مورد علائم این بیماری، روش‌های پیشگیری و درمان، مراقبت‌های لازم و نکات مربوط به آن در ادامه به شکل مفصل توضیح خواهیم داد.

علائم عفونت گوش سگ

به‌ندرت عفونت گوش ممکن است بر اشتهای سگ تأثیر بگذارد، شما اثراتی در سراسر سیستم داشته باشد. این اغلب با اوتیت میانی یا داخلی دیده می‌شود.

اگر سگ یا گربه شما عفونت گوش داشته باشد یکی از علائم زیر را مشاهده خواهید کرد:

  • خاراندن گوش آسیب‌دیده یا صورت
  • تکان‌دادن سر، مالش گوش، یا کج‌کردن سر
  • قرمزی یا تورم در مجرای گوش
  • پوسته یا دلمه
  • مواد زائد فراوان
  • ترشحات چرکی یا چرک به هر رنگ
  • بو
  • دلمه قهوه ای تیره یا ترشح لزج
  • مشکلات شنوایی
  • استفراغ

اگر هر یک از این علائم را در حیوان خانگی خود مشاهده کردید، بهتر است آنها را برای تشخیص و درمان مناسب نزد دامپزشک ببرید.

چه عاملی باعث این عارضه می‌شود؟

عفونت گوش سگ

عوامل متعددی می‌تواند باعث عفونت گوش سگ شود.

اغلب، یک مشکل اساسی مانع محافظ طبیعی گوش را از بین می‌برد و زمینه را برای آلودگی فراهم می‌کند. هنگامی که گوش مرطوب یا ملتهب می‌شود، رشد بیش از حد باکتری‌ها یا مواد زائد و ایجاد عفونت بسیار ساده خواهد بود.

چند علت شایع عفونت عبارت‌اند از:

  • اجسام خارجی (مثل گوش‌پاک‌کن) که وارد گوش می‌شوند
  • کنه‌های گوش
  • رطوبت بیش از حد ناشی از حمام یا شنا
  • حساسیت غذایی
  • آلرژی‌های زیست‌محیطی
  • مشکلات غدد درون‌ریز مانند کم‌کاری تیروئید
  • بیماری‌های خودایمنی مانند پمفیگوس، لوپوس یا واسکولیت
  • پولیپ
  • انواع خاصی از سرطان
  • ضربه به گوش

این مسائل می‌تواند کانال گوش را در برابر عفونت باکتریایی آسیب‌پذیر کند.

اقدامات پیشگیرانه

بهترین درمان التهاب گوش خارجی سگ پیشگیری از آن است. حتماً گوش‌های سگ خود را به طور منظم بررسی و تمیز کنید و هر گونه تغییر دمای غیرعادی، تغییر رنگ یا وضعیت پوست، افزایش ناگهانی رطوبت یا تغییرات دیگر را به‌خاطر بسپارید. وقتی متوجه تغییراتی در گوش حیوان خانگی خود شدید باید برای معاینه به دامپزشک مراجعه کنید.

در صورت لزوم، دامپزشک شما می‌تواند به شما نشان دهد که چگونه گوش سگ خود را به‌درستی تمیز کنید. دفعات تمیزکردن معمولاً در طول زمان از روزانه به یک یا دو بار در هفته به‌عنوان یک روش نگهداری پیشگیرانه کاهش پیدا می‌کند. مجرای گوش باید خشک و در معرض جریان هوای آزاد باشد.

عفونت گوش سگ

استفاده از مواد خشک‌کننده در گوش سگ‌هایی که به طور مکرر شنا می‌کنند و جلوگیری از ورود آب به مجرای گوش در حین استحمام، رطوبت مجرای گوش را به حداقل می‌رساند.

در برخی موارد، کوتاه‌کردن یا کندن موهای اطراف کانال گوش باعث بهبود تهویه و کاهش رطوبت و بهبود عفونت گوش سگ می‌شود. با این حال، قبل از کوتاه‌کردن موها باید با دامپزشک خود مشورت کنید؛ زیرا این کار می‌تواند منجر به التهاب شود. اگر موها مشکلی ایجاد نمی‌کنند نباید کوتاه شوند. اگر اصلاح موهای مجرای گوش ضروری است، حتماً از آرایشگران حیوانات خانگی برای این کار کمک بگیرید.

چگونه گوش سگ یا گربه را تمیز کنیم؟

هنگام تمیز کردن گوش سگ، بسیار مهم است که از چیزی استفاده نکنید که می‌تواند هر گونه مواد زائد را بیشتر به داخل کانال گوش هدایت کند. به همین جهت برای جلوگیری از عفونت گوش سگ نباید از گوش‌پاک‌کن استفاده شود.

توپ‌های پنبه‌ای واقعی (نه مصنوعی) و محلول پاک‌کننده گوش برای این کار مناسب هستند. برای تمیزکردن گوش بهتر است از قطره‌های نمکی استفاده کنید. از مایع پاک‌کننده موم یا سایر گوش‌پاک‌کن‌های بدون نسخه استفاده نکنید.

به اندازه کافی پاک‌کننده داخل گوش بریزید و سپس پایه گوش را ماساژ دهید تا زمانی که صدای فشرده‌شدن مایع را بشنوید.

به‌آرامی پایه گوش را بگیرید و پاک‌کننده را به سمت بالا بکشید تا زمانی که قسمت L شکل کانال گوش صاف شود.

پنبه را به شکل لوله‌ای در بیاورید و به‌آرامی آن را تا جایی که می‌تواند داخل کانال گوش قرار بدهید.

مجدداً به‌آرامی پایه گوش را ماساژ دهید تا به تمیزکردن ضایعات و محلول پاک‌کننده و خشک‌کردن کانال کمک کند.

فراموش نکنید که تمام سگ‌ها و گربه‌ها می‌توانند به عارضه عفونت گوش مبتلا شوند پس با مشاهده نخستین علائم به دامپزشک مراجعه کنید.

بهبود عارضه عفونت گوش سگ

عفونت گوش سگ

بیشتر سگ‌ها پس از گذشت مدتی از عفونت گوش بهبود پیدا می‌کنند. با این حال، اگر سگ شما دچار عفونت‌های مکرر یا مزمن گوش باشد، دامپزشک شما احتمالاً آزمایش‌ها بیشتری را برای تعیین اینکه آیا علت زمینه‌ای وجود دارد یا خیر، توصیه می‌کند.

برای مدیریت این عارضه همان‌طور که اشاره کردیم ممکن است نیاز به تمیزکردن هفتگی گوش حیوان خانگی و یا تغییر رژیم غذایی داشته باشید.

جمع‌بندی

عفونت گوش سگ عارضه‌ای است که سگ‌ها از هر نژادی ممکن است به آن مبتلا شوند. این بیماری به خودی خود چندان خطرناک نیست؛ ولی در صورت عدم درمان و رسیدگی به‌موقع می‌تواند عاملی برای مشکلات حاد سلامتی حیوان خانگی باشد. با در نظر گرفتن این موضوع در این مطلب به بررسی این بیماری پرداختیم و در مورد راه‌های درمان و پیشگیری از آن صحبت کردیم.

سامانه جامع دامپزشکی Itvet با هدف تلاش برای بهبود روند ارتباطات افراد شاغل در حوزه دامپزشکی اعم از پت‌شاپ‌ها، کلینیک‌های دامپزشکی، فروشگاه‌های خوراک دام و طیور و کسب و کارهای مشابه از سال 1402 شروع به کار کرده است.

شما نیز می‌توانید با عضویت در سایت ما و تکمیل فرم‌های ثبت نام از خدمات ویژه سامانه بهره‌مند شوید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره از طریق شماره تماس: 09357871280 با ما در تماس باشید!

مطالب مرتبط

نظر خود را بیان کنید