شرایط واردات دام زنده به ایران

اجازه واردات دام زنده توسط دفتر مقررات صادرات و واردات وزارت صمت و شرکتهای تعاونی مرزنشینان آن هم بدون محدودیت و همچنین افزایش قیمت گوشت، این روزها باعث شده است بحثهای زیادی بین مردم و فعلان صنعت دامپروری و دستاندرکاران این حوزه ایجاد شود. در این بین بعضی موافق این طرح و تنظیم بازار هستند. برخی هم مخالف هستند و عقیده دارند که به جای واردات باید از تولیدکننده داخلی حمایت کرد.
برخی از کارشناسان حوزه اقتصاد معتقدند واردات گوشت گرم، منجمد و دام زنده میتواند بر بازار داخلی تأثیر بگذارد و قیمتها را کنترل کند. اما همین اتفاق باعث تأثیرگذاری آن در تولید گوشت و دام در داخل خواهد شد. برخی دیگر از کارشناسان عقیده دارند واردات باعث میشود که تولیدکننده داخلی آسیب ببیند و قیمت بازار باید با روشهای دیگری تنظیم شود.
در این مطلب قصد داریم چالشها، راهکارها، شرایط و قوانین مربوط به این حوزه را مورد بررسی قرار بدهیم؛ اگر شما هم در صنعت دامداری مشغول به کار هستید و به موضوعاتی از این دست علاقه دارید تا پایان با آیتیوت همراه باشید!
مجوزهای لازم برای این کار
اجازه واردات دام زنده و فراوردههای دامی مانند گوشت باید مجوز بهداشت داشته باشد که این مجوز را سازمان دامپزشکی کشور صادر میکند. پایه و اساس واردات دام زنده و فرآوردههای دامی بر درخواست متقاضیان، ضوابط و مقررات ملی، و همچنین ضوابط و مقررات بینالمللی صورت میگیرد.
برای واردکردن دام زنده و فرآوردههای دامی، برنامه ارزیابی خطر در دو حوزه کتابخانهای از طریق بازدید سایت سازمان جهانی بهداشت دام و همچنین بهصورت میدانی از طریق بازدید و بررسی کارشناسی از کشور مورد تقاضا اجرا میشود و گزارش و نتیجه این بررسیها و ارزیابی خطر در کمیته فنی واردات و صادرات دام و فرآوردههای دامی سازمان دامپزشکی کشور مطرح و با در نظر گرفتن خطرات احتمالی تصمیمگیری میشود.
- مطلب پیشنهادی: اهمیت واکسیناسیون دام
شرایط دامپزشکی
دامهای خریداری شده در پست قرنطینه زیر نظر دامپزشکانی که از سازمان دامپزشکی کشور جمهوری اسلامی ایران اعزام میشوند نگهداری شده و کارهای بهداشتی – قرنطینه از جمله پلاکگذاری، سمپاشی و غیره در طول مدت قرنطینه (که حداقل سه هفته طول میکشد) روی دامها انجام میشود.
پس از سپریشدن مدت قرنطینه و اطمینان حاصل کردن از سلامتی دامها و صدور گواهی بهداشت توسط تیم دامپزشکی کشور مبدأ و تأیید دامپزشکانی که از کشور مقصد اعزام شدهاند، دامها وارد و در مرز ورود توسط تیم دامپزشکی کشور کنترلهای لازم در مورد آنها انجام میشود و به نزدیکترین کشتارگاهی که در مرز قرار داشته باشد منتقل میشوند و تحت نظارت کمیته بهداشت کشتار میشوند.
دامهای وارداتی از مرز ورودی تا رسیدن به کشتارگاه تحت نظارتهای قرنطینهای اداره کل دامپزشکی کشور قرار دارند و با توجه به اینکه دامها علامتگذاری (پلاککوبی) در قرنطینههای مبدأ و مقصد و ثبت در سیستمهای یکپارچه قرنطینه سازمان دامپزشکی کشور میشوند امکان خروج دامها از سیستم نظارتی وجود ندارد.
- در همین رابطه: راه اندازی گاوداری گوشتی
- در همین رابطه: 0 تا 100 پرورش مرغ گوشتی
واردات دام زنده
واردات دام زنده با اینکه یک کسب و کار سودآور است اما نیاز به تخصص دارد. در موضوع واردات دام زنده، پیدا کردن فروشنده معتبر نیاز به شناخت دقیق بازار و انجام تحقیقات دارد؛ از سوی دیگر اخذ مجوزهای لازم از وزارت بهداشت و دامپزشکی نیز کار دشواری خواهد بود.
بیشتر دامها از کشورهای افغانستان، ارمنستان، و کشورهای اروپای غربی مانند نیوزیلند، استرالیا، کانادا، اروگوئه، پاراگوئه وارد میشود.
دامی که میتوانند به کشور وارد شوند به شرح زیر هستند:
- انواع دام زنده
- انواع گوسفند نر و ماده زنده
- انواع بز زنده
- انواع گاو نر و گاو ماده زنده
- انواع گوساله زنده
- شتر
- انواع اسب
- انواع گاومیش
- انواع الاغ و استر زنده
- و...
بهترین راه ورود دام به کشور
برای کشورهایی که اطراف ایران هستند؛ مانند ارمنستان هر سه گزینه هوایی، زمینی و ریلی برای انتقال دام استفاده میشود. اما برای کشورهایی که دورتر هستند بهناچار باید از حمل و نقل هوایی استفاده کرد. در شیوه حملونقل زمینی هزینهها کمتر است؛ ولی تلفات و زمان رسیدن دام افزایش مییابد.
شیوه ریلی ایمنترین راه برای واردات دام زنده است که همیشه در دسترس نیست. شیوه هوایی برای کسانی است که میخواهند دام هرچه سریعتر به مقصد برسد و با هزینه آن مشکلی ندارند.
- مطلب مرتبط: تجهیزات دامداری سبک
شرایط کلی واردات دام زنده
برای واردات دام زنده علاوه بر مجوزهایی که برای ورود هر کالایی باید گرفته شود لازم است باید مجوزهای بهداشتی گرفته شود. ورود دام به کشور ایران معمولاً از مرزهای شرقی صورت میگیرد و از آنجایی که سلامت دام بسیار مهم است و با جان افراد سروکار دارد مراجع قانونگذاری و دادن مجوزها حساسیت بالایی نسبت به این موضوع دارند.
دستورالعمل گردش کار
دستورالعمل گردش کار صدور مجوز واردات دام زنده به کشور جمهوری اسلامی ایران:
- فعالیت شرکتهای متقاضی باید مرتبط با دام زنده و فراوردههای خام دامی باشد.
- ارائه گواهی بهداشتی از دامپزشکی دولتی کشور مبدأ که بیانگر اقدامات بهداشتی – قرنطینهای در مورد دامهای صادراتی باشد.
- ارائه گواهی از مراجع ذیصلاح کشور مبدأ مبنی بر موافقت با صادرات دام زنده به کشور جمهوری اسلامی ایران.
- پس از ارائه مدارک فوق، موضوع در کمیسیون صادرات و واردات سازمان دامپزشکی کشور، مطرح و مورد بررسی کارشناسان قرار خواهد گرفت.
- در صورت موافقت اولیه کمیسیون مذکور کارشناسانی از سازمان دامپزشکی انتخاب و بهمنظور بررسی میدانی از وضعیت بهداشتی دام، مراکز نگهداری و عرضه دام، سیستم مراقبت و پیشگیری و مبارزه با بیماریهای دامی کشور بایستی از کشور مبدأ بازدید داشته باشند.
- بررسی گزارش مأموریت بازدید کارشناسان از کشور مبدأ در کمیسیون مذکور و تصمیمگیری نهایی.
- در صورت موافقت کمیسیون، دفترچه قرنطینه و امور بینالملل سازمان دامپزشکی کشور موظف به تهیه ضوابط و مقررات، (IHR) بهداشتی – قرنطینه، واردات دام زنده از کشور مبدأ است.
- ضوابط و مقررات مذکور بایستی توسط دامپزشکی دولتی کشور مبدأ به منظور اجرای ضوابط بهداشتی دامهای صادراتی به ایران تأیید شود.
- در صورت اجرای مراحل مذکور صدور مجوز برای واردات از کشور مورد تقاضا با اعزام دامپزشک ناظر برای نظارت بر اجرای ضوابط و مقررات قرنطینهای - بهداشتی امکانپذیر خواهد بود.
- پرداخت کلیه هزینههای مأموریت و استقرار کارشناسان اعزامی به کشور مورد نظر در مراحل مختلف به عهده شرکت متقاضی است.
کلام آخر
با توجه به رشد جمعیت در داخل کشور گاهی اوقات صنعت دامداری داخلی بهتنهایی قادر به تأمین نیازهای مصرفکنندگان برای گوشت و فراوردههای دامی نیست. به همین جهت در بازههای زمانی مشخصی (مثل ایام عید نوروز) شاید نیاز به ورود دام از کشورهای خارجی برای تأمین سبد خرید باشد. در این مطلب تمامی قواعد و شرایط مربوط به این حوزه را مورد بحث و بررسی قرار دادیم؛ امیدواریم که این مطلب برای شما مفید واقع شده باشد.
سامانه جامع دامپزشکی Itvet با هدف تسهیل در روند ارتباطات مشاغل فعال در حوزه دامپزشکی از سال 1402 فعالیت خود را آغاز کرده است. ما در تلاشیم تا با ایجاد یک بستر آنلاین، دسترسی به خدمات کلینیکهای دامپزشکی، پتشاپها، فروشگاههای خوراک دام و طیور و کسبوکارهای مرتبط را آسان کنیم.
شما نیز میتوانید با ثبت مرکز و تکمیل فرمهای ثبت نام به خدمات ویژه آیتیوت دسترسی داشته باشید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره از طریق شماره تماس 09357871280 با کارشناسان ما در تماس باشید.