آنفولانزای اسبی
آنفولانزای اسبی (EI) یک بیماری تنفسی بسیار مسری اما بهندرت کشنده اسب، الاغ، قاطر و سایر چارپایان باربر است. این بیماری در طول تاریخ ثبت شده است، و زمانی که اسبها حیوانات اصلی برای حملونقل بودند، شیوع آنفولانزای اسب اقتصاد را فلج کرد.
امروزه شیوع هنوز هم تأثیر شدیدی بر صنعت سوارکاری دارد. EI توسط دو زیرگروه از ویروسهای آنفولانزای A ایجاد دارد: H7N7 و H3N8، از خانواده Orthomyxoviridae. آنها با ویروسهایی که باعث آنفولانزای انسانی و پرندگان میشوند مرتبط هستند، اما تفاوتهایی هم دارند. در این مطلب قصد داریم در مورد این بیماری، میزان خطر آن و راههای پیشگیری و درمان بپردازیم. اگر به موضوعات مرتبط با دامپزشکی علاقهمند هستید این مطلب را از دست ندهید.
بیماری آنفولانزای اسبی چیست؟
آنفولانزای اسب یک بیماری بسیار مسری است. این ویروس از طریق تماس با حیوانات آلوده در حال سرفه، پخش میشود. حیوانات آلوده میتوانند قبل از بروز علائم بالینی مثل تب، ویروس را به دیگر حیوانات منتقل کنند. این بیماری میتواند از طریق انتقال مکانیکی ویروس بر روی لباسها، تجهیزات، برسها و غیره که توسط افرادی که با اسب کار میکنند نیز منتقل شود.
سازمان بهداشت جهانی برای جابهجایی اسبها در مرزهای بینالمللی، استانداردهایی را تعیین کرده که بر اساس آن کشورها باید واردات اسب را کنترل کنند. واکسیناسیون در اکثر کشورها برای حیوانات باربر انجام میشود. با این حال، به دلیل تنوع سویههای ویروس در گردش، و مشکل در تطبیق سویه واکسن با سویههای ویروس در گردش، واکسیناسیون همیشه از عفونت جلوگیری نمیکند. با این وجود واکسنزدن میتواند شدت بیماری را کاهش داده و زمان بهبودی را تسریع کند.
- شاید این مطلب را هم بپسندید: اهمیت واکسیناسیون دام
گسترش بیماری آنفولانزای اسبی
همانطور که اشاره کردیم این بیماری بسیار مسری است. آنفولانزای اسبی از طریق تماس با حیوانات آلوده و با سرفه پخش میشود. در واقع حیوانات میتوانند حتی قبل از بروز علائم بالینی تب، ناقل ویروس باشند. ویروس آنفولانزای اسب همچنین میتواند از طریق انتقال مکانیکی بر روی لباسها، تجهیزات، برسها و غیره که توسط افرادی که با اسب کار میکنند منتقل شود. پس مهم است که تجهیزات و ابزارهای نظافت اسبها همیشه تمیز و ضد عفونی شوند.
این بیماری پس از ورود به منطقهای با جمعیت مستعد، با دوره نهفتگی یک تا سه روز، بهسرعت گسترش مییابد. ازدحام جمعیت و جابهجایی عواملی هستند که به گسترش ویروس آنفولانزای اسب کمک میکنند.
خطر سلامت عمومی
برخلاف بیماریهای مشترک بین انسان و دام، در مورد ابتلای انسان به بیماری آنفولانزای اسبی هیچ نوع نگرانی وجود ندارد.
این بیماری خطر کمی برای سلامت عمومی ایجاد میکند. در محیطهای آزمایشی، ویروس توانایی آلودهکردن انسانها را نشان داده است و چند نفر در تماس با اسبهای آلوده، آنتیبادیهایی را علیه ویروسهای آنفلوانزای اسبی تولید کردند، اما هیچ انسانی که در معرض این ویروس قرار گرفته باشد، بیمار نشده است.
- بیشتر بخوانید: بیماری کزاز در حیوانات
- بیشتر بخوانید: بیماری سیاه زخم در حیوانات
علائم بالینی آنفولانزای اسبی
در حیوانات حساس، علائم بالینی شامل تب و سرفه خشک شدید و به دنبال آن ترشح از بینی است. افسردگی، از دست دادن اشتها، درد عضلانی و ضعف اغلب در این بیماری مشاهده میشود. علائم بالینی معمولاً در عرض چند روز کاهش مییابد، اما عوارض ناشی از عفونت ثانویه شایع است. در حالی که اکثر حیوانات در عرض دو هفته بهبود مییابند، سرفه ممکن است برای مدت طولانیتر ادامه پیدا کند و تا شش ماه طول بکشد. اگر به حیوانات به اندازه کافی استراحت داده نشود، دوره بالینی طولانی میشود.
در حالی که این بیماری بهندرت کشنده است، عوارضی مانند ذاتالریه در آن شایع است که باعث ناتوانی طولانیمدت اسبها میشود و مرگ میتواند به دلیل ذاتالریه، بهویژه در کرهاسبها رخ دهد.
پیشگیری و کنترل
واکسیناسیون آنفولانزای اسبی در اکثر کشورها انجام میشود. با این وجود، به دلیل تنوع سویههای ویروس در گردش، و مشکل در تطبیق سویه واکسن با سویههای ویروس در گردش، واکسن همیشه از عفونت جلوگیری نمیکند و فقط شدت بیماری را کاهش میدهد.
در زمان بروز بیماری باید حرکت حیوانات آلوده کنترل شود و جداسازی اسبهای آلوده از سالم در دستور کار قرار بگیرد. ویروس انفولانزای اسبی بهراحتی با ضد عفونی کننده های رایج از بین میرود، بنابراین تمیزکردن و ضد عفونی کامل بخشی از اقدامات ایمنی زیستی در پاسخ به این بیماری است.
از آنجایی که این بیماری اغلب توسط یک حیوان آلوده سرایت پیدا میکند، جداسازی ورودیهای یک مزرعه یا اسطبل برای جلوگیری از انتقال بیماری به دیگر حیوانات بسیار مهم است.
نکات کلیدی در مورد بیماری آنفولانزای اسبی
- ویروس آنفولانزای اسب خسارات قابل توجهی به صنعت سوارکاری وارد میکند.
- تشخیص علائم بالینی عفونت EIV ممکن است از سایر پاتوژنهای تنفسی ویروسی رایج دشوارتر باشد.
- مراقبت حمایتی اصلیترین درمان برای اسبهای مبتلا به عفونت انفولانزای اسب بدون عارضه است.
- واکسیناسیون برای کاهش شیوع این بیماری در میان اسبها ضروری است و امنیت زیستی برای کنترل شیوع بیماری ضروری است.
واکسیناسیون
واکسیناسیون مهمترین راه برای کاهش خطر آنفولانزای اسبی است. زمانی که نسبت به واکسینه کردن اسب اقدام میکنید مطمئن شوید که اطلاعات واکسن بهدرستی توسط دامپزشک ثبت شود تا اطلاع دقیق از نوبتهای واکسیناسیون داشته باشید. در صورتی که علائم مشکوک به بیماری، مثلاً بیحالی یا تغییر در عادات غذایی را در حیوان مشاهده میکنید، قبل از واکسیناسیون با دامپزشک خود مشورت کنید.
آنفولانزا یک ویروس سازگار است و میتواند در طول زمان تغییر کند. در نتیجه، اگرچه واکسنها در دسترس هستند، اما بهروز نگهداشتن آنها با جدیدترین سویه ممکن است دشوار باشد. به عبارت دیگر واکسنها ممکن است مصونیت کامل را ایجاد نکنند. همین مسئله منجر به مواردی شده است که اسبهای واکسینه شده دچار آنفولانزا شدهاند. با این حال، اسبهای واکسینه شده در صورت ابتلا آسیب شدیدی نخواهند دید و در مقایسه با اسبهای واکسینه نشده مدتزمان کمتری متحمل بیماری خواهند شد.
اسبهای واکسن زده همچنین کمتر ویروس را پخش میکنند و خطر سرایت به دیگران را کاهش میدهند. دامپزشک شما میتواند در مورد جدیدترین واکسنهای موجود در بازار اطلاعاتی را در اختیار شما قرار بدهد.
- شاید این مطلب را هم بپسندید: لیست داروهای دامپزشکی
کلام پایانی
در بین بیماریهای دام و چارپایان آنفولانزای اسبی یک بیماری شایع در بین اسب، الاغ و قاطر است که در صورت رسیدگی و درمان بهموقع امکان خطر چندانی برای حیوان ایجاد نمیکند. در این مطلب تمامی نکات حائز اهمیت در مورد این بیماری ویروسی را پوشش دادیم؛ امیدواریم که برای شما مفید واقع شده باشد.
سامانه جامع دامپزشکی Itvet با هدف سهولت در روند ارتباطات افراد شاغل در حوزه دامپزشکی از جمله: کلینیک های دامپزشکی، پت شاپ ها، فروشگاه های خوراک دام و طیور و کسب و کارهای مرتبط از سال 1402 شروع به فعالیت کرده است. ما در تلاشیم تا با ایجاد یک بستر آنلاین دسترسی آسان به این خدمات را فراهم کنیم. شما نیز میتوانید با عضویت در سایت ما و تکمیل فرمهای ثبت نام به تمامی خدمات سامانه دسترسی داشته باشید.
جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت راهنمایی و مشاوره با شمارهتلفن: 09357871280 تماس حاصل فرمایید.